W naszym kościele w 5 lutego na Mszy św. o godz. 18.00 zostały poświęcone sól, chleb i wodę na pamiątkę wspomnienia św. Agaty. Po Mszy św. ks. Jan Zając i ks. Piotr Gaj podawali wiernym kawałki chleba, który zanurzając w soli spożywali. Wiele osób zabrało poświęcony chleb do swoich domów.
Starsi ludzie przypominają, że kawałek soli i chleba, wrzucone do ognia chronią domostwa przed pożarem i kataklizmami.
Św. Agata czczona ją jest jako patronka zawodów mających kontakt z ogniem: kominiarzy, ludwisarzy, odlewników, a także jako orędowniczkę w chorobach piersi i opiekunkę karmiących matek. Uważano ją również za wspomożycielkę w czasie pożarów.
Błogosławiony 5-go lutego chleb chronić ma nas przed ogniem. Jest także zabierany w podróż, aby ułatwić rozłąkę, ponieważ tęsknota za domem, niczym ogień, pali serca i św. Agata ma pomóc ten ogień ugasić.
Imię Agata z greckiego dosłownie znaczy „dobra”. Chleb jest pięknym symbolem jej poświęcenia. Jezus nieprzypadkowo podczas Ostatniej Wieczerzy wybrał właśnie chleb jako znak, pod którym chciał pozostać pośród nas…